To (be) fit in de coronacontext

Natuurlijk is er al enorm veel geschreven over het Corona-virus. Ook de tips en richtlijnen om gezond te blijven in deze tijd vliegen je om de oren. Vanzelfsprekend.

Een deel van de mensen heeft nog nooit zoveel bewogen als nu en een deel van de mensen vindt het juist heel lastig om voldoende te bewegen doordat hun sportschool gesloten is of (groeps)trainingen geen doorgang vinden.

In beide groepen herken ik me. Door de maatregelen die getroffen zijn om de gevolgen van het Coronavirus te beperken is het rustiger geworden in mijn leven. Op alle fronten zijn er minder (sociale) prikkels en ook op het vlak van werk is de druk minder. Net als bij menigeen in deze tijd, is alle structuur uit ons (gezins)leven: geen school, minder werkafspraken, geen sporttrainingen en alle leuke activiteiten die gepland stonden in de weekenden zijn weggevallen.

Al beweeg ik van nature heel graag, ik ben ook een sociale sporter die goed gedijt in een meer gestructureerde trainingssetting. Vooral als het gaat om het doen van intervaltrainingen motiveert het mij om dat te doen onder leiding van een trainer en in een groep met andere hardlopers. Voor mij is het dan ook een enorme uitdaging om te blijven bewegen en mezelf steeds opnieuw te motiveren om het bos in te gaan. Ik heb het geluk dat ik een sportieve man heb, zij het dat hij een wielrenner en mountainbiker is en samen hardlopen er helaas niet in zit. Zijn gedrevenheid en zelfdiscipline werken wel inspirerend. Mede hierdoor ga ik er ook met grote regelmaat alleen op uit om hard te lopen in het bos. Dan hebben we nog een sportieve zoon die mee wilde doen aan de Strava Halve Marathon Challenge in april, dus dat deden we samen. Waar ik tot slot heel blij mee en trots op ben, is dat ik iedere dag een rondje van 5 tot 6 km loop met mijn tweelingdochters, de ene dag met de één en de andere dag met de ander. De insteek was vooral gedreven vanuit de gedachte dat het belangrijk is dat zij hun conditie op peil houden, juist omdat zij in het (recente) verleden veel last hebben gehad van luchtweginfecties/benauwdheid. Ik lever daar graag een bijdrage aan omdat ik merk dat zij het (net als ik en menig ander) lastig vinden om zichzelf ertoe aan te zetten. En naast dat het nuttig is voor hen, is het ook nuttig voor mij, geeft het voldoening en richting en is het bovenal een heel gezellig moment van quality-time met ieder van hen!

Door deze contexten te hebben (gecreëerd), beweeg ik zelf ook gemakkelijker en kom ik wel zeker aan de kilometers per week die ik voor het Corona-tijdperk ook maakte. Zelfs meer. Wat ik merk bij alle gezonde voornemens die ik heb om mezelf fit te houden in deze Corona-context, is dat het absoluut helpt om een soort van ritme aan te brengen in de dagen en weken en de context te creëren die helpt om fit te blijven of te worden. Dit kan bijvoorbeeld al zitten in dingen als een (app)groep hebben met gelijkgestemden die dit ook nastreven en elkaar motiveren om bepaalde activiteiten te ondernemen. En ook door te zorgen voor gezonde en gevarieerde voeding in huis. Samen met een vriend/vriendin/sportmaatje een online sport- of yogales volgen (op gezonde afstand van elkaar) is ook een leuke optie. Juist daar waar ritme en structuur van buitenaf wegvallen, is het de uitdaging om die zelf te creëren en daar heb je vaak anderen bij nodig. Intenties die je hardop uitspreekt en afspraken die je maakt met anderen komen we over het algemeen gemakkelijker na dan afspraken die we alleen met onszelf maken.

We zullen ons voorlopig nog moeten verhouden tot de huidige Corona context.

To (be) fit in deze context blijft de ultieme uitdaging.

Steeds jezelf weer afvragen: doe ik de dingen zoals ik ze wil doen en zo nee, hoe kan ik mezelf (laten) helpen/faciliteren om dingen wel of anders te doen? Welke condities zijn daarvoor nodig? En vooral ook met compassie naar jezelf kijken als het niet lukte zoals je het wenste, neem je gevoel van teleurstelling dan vriendelijk waar en weet: dit gebeurt ons allemaal en is van alle tijden, morgen is er weer een nieuwe dag en een nieuwe kans om na te streven wat je wilt.

Dit is hoe ik het probeer te doen in deze tijd, wat zijn jullie ervaringen en tips om fit te blijven?