Van rookpauze naar adempauze

Inmiddels weten we allemaal dat roken erg slecht is voor je gezondheid. Er is een causaal verband tussen het inademen van nicotine, teer en koolmonoxide en het krijgen van o.a. longkanker en hart- en vaatziekten.

En toch zijn er -bizar genoeg- ook voordelen te benoemen bij de gewoonte om te roken, namelijk:

  1. Je staat regelmatig even op van je werkplek om een korte pauze te nemen van ongeveer 7-10 minuten. Op een aparte plek neem je een moment afstand van je werk, praat je wat met (rokende) collega’s en geef je je lichaam het signaal dat je kunt ontspannen.
  2. Bij het roken blaas je de rook langzaam uit, langzamer dan hoe je normaalgesproken uitademt. Langzaam uitademen heeft een gunstig effect op de (rust)hartslag: deze gaat dan omlaag. Als ik met mensen ademhalingsoefeningen doe dan ligt hierbij de nadruk op de rustige uitademing: hiermee activeer je het parasympathische zenuwstelsel dat zorgdraagt voor herstel (zie mijn blog over de kracht van ademhaling).

Deze twee gunstige kanten van roken zijn dus verloren gegaan bij de vele mensen die ermee zijn gestopt. Het is ook bekend dat mensen na het stoppen met roken (onbewust) andere manieren zoeken om hun gevoelens van spanning en onrust te hanteren, zoals meer gaan eten/snoepen. Niet zo gek als je je realiseert dat met het stoppen met roken ook de gezonde gewoonte om regelmatig te pauzeren en rustig uit te ademen eveneens weg is gevallen.

Velen weten dat het gezond is om gedurende de werkdag regelmatig (adem)pauze te nemen om even te herstellen van de inspanning. En toch doen we dat maar zelden (zonder een sigaret).

Interessant om te bedenken wat een alternatief doel zou kunnen zijn dat ons beweegt om te pauzeren?

De koffiemachine verder weg van de werkplek zetten? Een plek (mogelijk die voorheen diende als rookruimte?) laten inrichten met fijne muziek, frisse lucht, sfeervolle meubels en water met rauwkost + fruit? En er een gewoonte van maken dat je daar regelmatig een break neemt, alleen of met collega’s?

Een pingpong competitie die je tussen de bedrijven door doet met wedstrijdjes van 7-10 minuten? En dan flink uitademen tijdens het pingpongen? Met collega’s een mindfulnessoefening gaan doen op gezette tijden, bijvoorbeeld m.b.v. een audio-file?

Wat zie jij als gezonde en reële alternatieven om een adempauze te nemen? Ik ben heel benieuwd naar reacties en andere suggesties!