To move or not to move?

“Ik heb een goede baan met een goed salaris maar het werk kost me steeds meer energie”.

Dit is een opmerking die ik regelmatig hoor in de praktijk van Fit in Werk.
Een loopbaanvraag dreigt een verzuimvraag te worden als het nog even zo doorgaat.

Het stellen van de vraag: “Past het werk dat ik doe nog bij me en pas ik nog bij mijn werk?” is een spannende. Want wat als het antwoord op deze vraag ‘nee’ is? Wat dan?

Dan ontstaat er vaak spanning omdat er niet meteen zicht is op een baan die wel past.
In eerste instantie negeren we die spanning en gaan we door op de ingeslagen weg.
In tweede instantie wordt duidelijk dat dat niet meer werkt. Het spanningsniveau neemt toe en het energieniveau neemt af.
Soms hebben we geluk en komt er een nieuwe uitdaging op ons pad. We zijn verlost van ons probleem. Als dat niet zo is dan is het nodig om zelf gerichte actie te ondernemen. Want stil blijven zitten is geen optie met perspectief.

‘To move’ dus!
De vertaling van ‘to move’ is breder dan zoals wij het Nederlandse woord ‘bewegen’ gebruiken:
1 beweging: get a move on (a) in beweging komen, aanpakken; (b) opschieten
2 verhuizing, trek: be on the move op reis zijn, aan het zwerven zijn, op trek zijn (van vogels)
3 zet, beurt, slag: make a move een zet doen; it’s your move, jij bent aan zet
4 stap, maatregel, manoeuvre: make a move (a) opstaan (van tafel); (b) opstappen, het initiatief nemen; (c) maatregelen treffen, in actie komen

Alle vier de vertalingen gelden bij het omgaan met een loopbaanvraag.
Door de ruim 25 jaar ervaring met loopbaancoaching en -advies, weet ik inmiddels één ding zeker: ‘to move’ is altijd goed, (juist) ook als je nog niet weet waarheen.

Maar wat (wil ik) dan en hoe?

Om daarachter te komen is stap één: jezelf nog beter leren kennen.
Terugblikken op (werk)ervaringen uit het verleden en feedback verzamelen zijn onder meer manieren om erachter te komen wie je bent, wat je kunt en wat je drijft/motiveert. Loopbaan-oaching en/of een loopbaanontwikkel-assessment kan hierbij behulpzaam zijn.

Stap twee is oriëntatie binnen je huidige baan (jobcrafting), in de organisatie waarin je werkt en op de arbeidsmarkt. Hierbij geldt steeds: blijf in beweging en laat je proces niet stilvallen. Probeer na elk gesprek weer een nieuw contact te hebben die je kunt benaderen.

Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Door gevoelens van angst, onzekerheid en somberheid raken we verlamd en gaan we geloven dat het toch niet lukt.
De kunst is dan om jezelf steeds weer opnieuw gerust te (laten) stellen: het komt goed. En daarbij jezelf steeds weer te prikkelen door loopbaanoriëntatie acties te plannen. Ook hierbij kan de expertise van een loopbaancoach waardevol zijn.

Door je loopbaanoriëntatie te gaan zien als een (levens)weg -je bent ‘on the move’- en niet alleen te focussen op het einddoel, wordt het een reis en onderweg valt er veel te beleven…

Hoe zit dat bij jou?
Zou jij willen bewegen in je loopbaan en zo ja, wat heb je dan te doen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *