Energy Control Methode (ECM) als je uit balans bent

In balans komen door gezond bewegen en ademhalen 

Inspanning en herstel

Inspanning en herstel horen bij elkaar. Echter, zo gewoon is dat niet meer in ons dagelijks leven. We spannen ons (te)veel in op ons werk, in ons gezin en in onze “vrije” tijd. Ruimte voor herstel nemen we nauwelijks. Spanning zetten we om in nog meer actie, minder slapen, in meer eten en andere activiteiten die niet bijdragen aan onze gezondheid. Onrust, overspannenheid, burn-out, chronische vermoeidheid, overgewicht en complexe klachten zijn daarvan gevolgen.

Psychologische begeleiding om je bewust te worden van hetgeen er is gebeurd en nieuw gedrag te leren om beter voor jezelf te zorgen, is dan heel nuttig. Toch is dat vaak niet voldoende omdat je lichaam heeft afgeleerd om tot rust te komen en te herstellen. Zelfs als je zit is je lichaam nog overactief. Je lichaam is dan uit balans en daarmee je geest ook. 

Bij Fit in Werk hebben we de mogelijkheid om te onderzoeken hoe het gesteld is met je vermogen om te herstellen van stress en inspanning. En wat jij (fysiek) zou kunnen doen om daar beter grip op te krijgen. Dat doen we met behulp van een meting van je hartslag, hartslagvariabiliteit en ademhaling in rust en in beweging, én door te meten bij welke mate van inspanning jouw lichaam het meest in balans is. Ook meten we verschillende (metabolische) waarden waaronder BMI, vetpercentage, bloeddruk en saturatie (zuurstofniveau in het bloed). Aan de hand van de uitslagen van de meting bespreken we met jou wat zichtbaar geworden is en waar je aandacht aan zou kunnen besteden.

Advies en begeleiding

Na de meting stellen we samen met jou vast wat concreet bij kan dragen aan verbetering van je herstel en je conditie. Dat doen we op vier gebieden:

  • Balans tussen inspanning en herstel/ energiemanagement: we kijken samen met jou naar de mate van evenwicht tussen inspanning en ontspanning in jouw leven. We adviseren jou hoe je het evenwicht hiertussen kunt versterken.
  • Inspanning: we adviseren jou met welke vorm van beweging of sport en een passend niveau van inspanning jij je conditie kunt verbeteren.  
  • Herstel/ ademhaling: we leren je een simpele en krachtige methode van ademhalen die je dagelijks kunt toepassen en die je herstel bevordert.
  • Voeding: We bespreken met jou hoe je omgaat met voeding en adviseren je gericht om met behulp van de juiste voeding je lichaam minder te belasten en meer vetverbranding te leren activeren. 

Vervolg:

Na de meting en het eerste advies bespreken we in hoeverre en in welke vorm verdere begeleiding aansluit bij jouw wensen of doelen. Het kan zijn dat regelmatige gesprekken in combinatie met een inspanningsprogramma een juist vervolg is waarin wij de vorderingen begeleiden. De EC-methode kan ook onderdeel uitmaken van een reeds eerder gestart begeleidingstraject waarbij wij jouw coach of (fysio)therapeut gericht kunnen adviseren.

Alle metingen zijn inclusief schriftelijke rapportage en trainingsprogramma op maat.